Skip to main content

Textilemeeting in Skåne during 4 days in October 2012 with workshop, networking and cooperational planning. A meeting in collaboration with Nordic Textile Art and KKV Textiltryck Malmö  (Textile print Studio) who invites us to a workshop where regional artists and Nordic artists meet with the theme Natural Dyes.

EN TEXTIL HÖSTMIDDAG

workshop i experimentell textilfärgning med Elina Nilsson och Kristina Skantze. 12-14 oktober 2012.

Runt omkring oss finns massor av möjligheter att skapa färger, mönster och bilder. Vår tid och plats blir utgångspunkten. Det är höst och vi stannar vid det egna köket. Att färga naturligt av det man hittar i sitt eget skafferi innebär både möjligheter och begränsningar. Man kan inte få alla färger. Men man kan upptäcka nya saker genom att prova sig fram och låta sig överraskas. Genom att inte veta på förhand vart det ska sluta kan man ge sig själv något som man inte visste att man önskade sig. Vi försöker att använda så lite kemikalier som möjligt för att vara snälla mot den tid och plats som är vår utgångspunkt.

Workshopens upplägg i kort:
-Elina och Kristina går igenom lite exempel från hemmaköket, en meny utan färdigskrivna recept. Utifrån det som står på bordet kokar vi sedan ihop spännande experiment tillsammans.
-E och K berättar om sina egna arbetsmetoder och förhållanden till färg.
-En presentation av andra konstnärers verk som inspiration till ett samtal om olika sätt att tänka kring och arbeta med färg. Vi är mycket nyfikna på att mötas och reflektera tillsammans över färgens betydelse i tid och rum.

Ett ytterligare inslag blir att Margareta Bergstrand, konservator på Riksantikvarieämbetet, kommer att berätta lite om sin forskning om naturliga färgers ljusäkthet. Microljus-testning som redskap för att utvärdera växtfärgers ljushärdighet.

TACK till Kultur Skåne

regionskane