Nordiskt Textilmöte i Köpenhamn – Textil och Arkitektur, 13 – 16 mars 2014
Text Marina Fränke
Bild Rolf Brenner
Vi fick ett program som verkligen tog andan ur oss i dubbel bemärkelse dels fyllt med fantastiska, intressanta och stimulerande föreläsningar, möten och sevärdheter, dels bjöds vi på en enorm vindstyrka som vi hade att sträva emot vid alla förflyttningar utomhus även det var berikande och sista dagen plussade det på med ihållande regn, men vad gjorde det när allt blir till spännande upplevelser.
Språket under det textilmötet var på skandinaviska med förtydligande i engelska. Efter att ha lyssnat på ett flertal föredrag på danska och det ibland var lite svårt att hänga med, så plötsligt förstod man allt, då hade föredragshållaren gått över till engelska, helt smidigt utan att man märkt, trodde bara nu kan vi danska…
Vi var ett sextiotal personer som deltog i mötet och medlemmarna kom från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Island och några från Irland.
Programmets första upplevelse var en föreställning på Operans stora scen med ”Le grand Macabre” torsdagen den 13 mars, där ett flertal medlemmar sammanträffade. Föreställningen var en grotesk dommedag-sfabel, ett makabert storslaget skådespel med häftig musik, spännande kostymer och scendekorationer.
Fredagen 14 mars välkomnades vi på en visning av Statens Verkstäder för Konst som startade 1986. De har ett flertal olika verkstäder för konstnärer. Verkstäderna är professionellt utrustade bl. annat fanns där ett flertal mycket breda vävstolar. För att kunna få utnyttja dessa verkstäder måste man ha ett projekt som kommer Danmark till godo, t.ex. att man har ett uppdrag tillsammans med arkitekter eller att man skall deltaga i en utställning.
Vibeke Lindhardt berättade om sitt arbete med nya biskopskåpor som resulterat i en bok.
Lördagen den 15 mars började morgonen med en presentation av allt det som nya Textilmuseet i Borås ska stå för i framtiden. Det var Ulrika Kullenberg och Margaretha Persson som entusiastiskt visade bilder och berättade om kommande utställningar och öppningsdagen som är den 23 maj 2014. Lokalerna kommer att öppnas i tre etapper för besökarna. Museets intensioner är att ta ansvar för den textila konsten i framtiden och utveckling av textil konst. Det kommer att finnas en aktivitets lokal om 800 kvadratmeter. Aktivitetshallen kommer att vara en öppen public mötesplats i ständig förändring med flyttbar utrustning för praktiskt textilarbete av olika slag.
Nästa föredrag handlade om ett fantastiskt stickprojekt av Kerstin Lindström
En global knittingperformance med 83 kvinnor från nio länder. De började alla med att sticka en bit i en röd färg. Projektet finns dokumenterat som text, fotografier och video “own our own time”
Den 15 juni 2014 kommer projektet med Kerstin Lindström till Svenska Institutet i Paris, Kerstin hälsar att alla är välkomna om ni har vägarna förbi och eventuellt hjälpa till att avbyta de stickande damerna.
Julie Henriksen och Mathilde Aggebo som är textilt utbildade arbetar med utsmyckning av offentlig miljö att transformera textil till modern arkitektur. Visade bl. a. bilder från sitt arbete med att ta fram en ridå för den Sorte Diamanten, biblioteket. Ett annat projekt var för en stor byggnad för studentboende, där de förstorat ett textilt mönster och tryckt det på ett väggmaterial som sen fanns inom hela byggnaden, mönstret var färgsatt mörkast på nedre planen för att sedan avta i färgstyrka på de högre planen. Vi fick tillfälle att besöka byggnaden. Det var jätteintressant att se hur ett textilt mönster kan berika en hård byggnad.
Kvällen slutade i det syndiga ”Christiania” med en middag på Spiseloppen.
Avslutningsdagen av mötet i Köpenhamn besökte vi Den Blå Planeten, Danmarks akvarium ” Bli vaek i dybet – Get lost in the deep”, vilket vi gjorde, en helt otrolig upplevelse att få se alla vattendjur stora som små, färgrika, oansenliga. I en del fall simmade de i stora akvarier ovanför våra huvuden. Det fanns också ett jättestort tropikrum där vi blev omvälvda av stora vackra blå fjärilar och häftiga gröna växter och djur från tropikerna, feta ormar t.ex.
Från våra intryck av besöket här började vår workshop att skapa textilt verk i miniformat, 20 x 20.cm. Resultatet skall visas på årsmötet i Finland 2015.
Det har varit fantastiskt innehållsrika dagar, härliga möten med nya textila vänner att utbyta tankar och erfarenhet med. Det är så här föreningen Nordisk Textil Art bland annat ska vara fylld med, inspirerande äventyr och möten och självklart ses vi i Finland 2015!
Stort tack till våra danska vänner som arrangerat årsmötet så fint och verkligen tätt med upplevelser.
Marina Fränke, textilkonstnär och formgivare, bosatt i Harplinge i Sverige.
Rolf Brenner formgivare och textilkonstnär, bosatt i Holsljunga i Sverige.
Båda är medlemmar föreningen Nordic Textile Art.
Nordiskt Textilmöte i Köpenhamn – textil och arkitektur, 13 – 16 mars 2104 är ett projekt av Nordic Textile Art i samarbete med Statens Verstæder for kunst, Dansk Arkitektur Center och konstnärerna Gina Heedegard Nielsen och Vibeke Lindhardt med stöd från Kulturkontakt Nord. Nordisk Kulturfond och AP- Møller fond.
Ladda ner fil för utskrift: Dagarna i Köpenhamn med NTA